Trønderlåna oppgraderes til ny standard. Enova bidrar med tilskudd.
Neidenerva as får stadig henvendelser fra gårdbrukere som ønsker å etterisolere våningshuset på gården.
Når en 100 år gammel tømmerbygning skal varmeisoleres og tettes til dagens standard, er det mye å passe på. Flere og flere benytter seg nå av Enovas tilskuddsordning til «helhetlig oppgradering». Dette innebærer etterisolering av yttervegger, tak, golv , utskifting av vinduer og installering av balansert ventilasjon, noe som utløser et tilskudd fra kr 100 000 til kr 150 000 ++ avhengig av hviket energiambisjon man setter. Som hovedregel skjer etterisolering på «kald side» altså på utsiden av "tømmerkassen". Innvendig tileggsisolering er mulig, en mye mer utfordrende. Gamle oljefyranlegg skiftes til fornybar varmepumpeenergi og gamle vedovner fornyes med rentbrennende ovner. Alt dette er med å reduserer oppvarmingsbehovet, bedrer komfort og inneklima og ikke minst bidrar til redusert Co2-utslipp.
Å oppgradere en gammel trønderlån kan være en krevende øvelse og utfordringene står i kø. Aller viktigst er fuktsikring og å få kontroll på fuktnivå inne i den nyisolerte boligen.
Ytterveggen og tømmerkassenYtterveggen i en gammel Trønderlån er vanligvis satt opp som laftet tømmerkasse. Den kan være tettet med datidens vatt eller mose og ofte påført noe isolasjon og papp gjennom årene. U-verdien i en 6» tømmervegg (150mm) er 0,84 W/m2K For å nærme seg dagens krav til ,må tømmerveggen påføres minimum 150 mm mineralull og fornyet vindtetting.
Innredet loftsrom.
Vinduer og dørerVinduer skiftes til energiglass U= 1,2 W/m2K eller bedre. Enkelte velger å beholde eller tilbakeføre vinduene til gammel opprinnelig type med småruter og sprosser. Dette kan medføre utfordringer med å oppnå dagens U-verdi -standard på vinduer, men man vil her akseptere en kompromiss mellom bygningsvern og energiøkonomisering.
TakTrønderlåna har vanligvis «kaldt lufta loft». Blåser det kaldt ute gjør det det også på loftet. På denne måten har også taktro og takbjelkelag holdt seg svært godt. Loftsgolvet er "termisk skille" mot boligen har vanligvis hulrom, stubbloftsfylling, eller er påført isolasjonslag på kald side. Noen tilfeller er det «åpen løsning» til loftet uten dør eller lem, men vanligvis er det montert en luke eller dør. Det aller enkleste tiltaket er å fore opp og isolere loftsgolvet og loftsluka, gjerne 30 cm og legge vindtett lag eller nytt golv for å hindre kaldluft å trenge ned i isolasjonen. Gjøres dette må man opprettholde lufting langs raft eller sørge for annen utlufting. Isolering av skråtaket er også et alternativ, men dette krever egen godkjent løsning.
Typisk loftsrom i Trønderlån
(Foto Neidenerva)
Golv og kjellereTrønderlåna står vanligvis på gråsteinsmur eller massiv murkonstruksjon. Kjellere er kalde med hensikt og gårdbrukerne ønsker ofte å beholde kjelleren slik. Dermed må det gjøres tiltak i kjellertak. I trebjelkelaget er det potensial for å isolere 15-20 cm. Takhøyden avgjør om det kan isoleres ytterligere på «kald side"
Tetthet og lekkasjetallEn gammel tømmerbygning er vanligvis en trekkfull konstruksjon. Fordelen er at dette medfører god uttørking av fukt. I de tilfeller hvor bygningen er i dårlig forfatning skyldes gjerne at fuktsikring har sviktet utvendig, at fuktskader har oppstått som følge av høy luftfuktighet og dårlig ventilasjon. Utvendig isolering og tetting av ytterveggene kan derfor gjøre underverker på varmekomfort og inneklima. Indre tettesjikt eller «dampbrems» er derimot den store utfordringen. Dampsperra har en viktig funksjon og skal hindre at fuktig inneluft får slippe ut i veggkonstruksjonen og i verste fall fører til kondensering og byggskader.
Ventilasjon påkrevd.Varmeisolering og tetting av bygningskroppen utløser et behov for mekanisk utlufting for å holde luftfuktigheten nede og ikke minst tilføre friskluft. Våtrom og rom med høy fuktbelastning er svært viktig å ventilere. Boligen tilføres energigjenvunnet filtrert frikluft hvor 80-82% av energien i avtrekkslufta overføres til tillufta. Kjeller og loft bør ha god utlufting.
Oppvarmingsbehov varmtvannsforsyning.Den nye trønderlåna som har gjennomgått helhetlig varmeisolering og tetting har ikke stort oppvarmingsbehov. Olje og parafinfyring er ikke lenger «i skuddet» og skal etter hvert forbys. Fornybarenergi gjør nå sitt inntog på landsbygda.